Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Κλαδέματα σε οπωροφόρα και άλλα είδη

Τι πρέπει να κόβετε;

  • Όλα τα νεκρά και άρρωστα ξυλώδη τμήματα (σαπισμένα κλαδιά στις κερασιές, σημάδια έλκους στους σφένδαμους κ.λπ.)
  • Κλαδιά που τρίβονται μεταξύ τους και προκαλούν τραυματισμούς στο φλοιό, ακόμα και σε πρώιμο στάδιο, κόψτε τα, αν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό
  • Οτιδήποτε εμποδίζει την ασφαλή διέλευση από τα μονοπάτια το χειμώνα
  • Μαλακούς βλαστούς στην κορυφή των φυτών και τα μπουμπούκια τους που δεν έχουν σχηματιστεί ακόμα, μπουμπούκια που έχουν ανθίσει και τυχόν στελέχη με σπόρους (π.χ. σε θάμνους καρυόπτερης, περόβσκιας, βουτλέιας και τριανταφυλλιές)


Τι να αφήσετε:

Σε αυτήν τη φάση, θα πρέπει να κλαδεύετε συγκρατημένα. Ο παγετός μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα κομμένα σημεία και να παγώσει τα κλαδιά. Συνεπώς, εάν κλαδέψετε τώρα έως το σημείο που θα κλαδεύατε την άνοιξη και προκληθεί ζημιά στο φυτό από την παγωνιά, δεν θα έχετε περιθώριο να επανορθώσετε την άνοιξη. Καλύτερα να κόψετε κάτι λιγότερο τώρα, ώστε να μπορείτε να περιποιηθείτε τα φυτά σας χωρίς περιορισμούς την άνοιξη.


Σημειώσεις σχετικά με συγκεκριμένες δημοφιλείς ποικιλίες

Μπούξους για φράχτη: Το φυτό αυτό είναι αειθαλές και μπορεί να κινδυνεύει από τον παγετό. Επομένως, θα πρέπει να το κλαδεύετε στο επιθυμητό σχήμα μόνο την άνοιξη. Την άνοιξη μπορείτε να το κλαδέψετε έως τον κορμό. Μετά αναπτύσσεται μόνο του ξανά. Μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται, απλώστε λίγο λίπασμα και ανανεώστε το σχήμα του, όταν τα κλαδιά έχουν μήκος περίπου 5 εκατοστά. Ανατρέξτε επίσης στην ενότητα > Φυτά μπορντούρας

Κυδωνίαστρο: Το εδαφοκαλυπτικό κυδωνίαστρο είναι πολύ ανθεκτικό στον παγετό. Αυτήν την εποχή, μπορείτε να το διαμορφώσετε χρησιμοποιώντας κοπτικό μπορντούρας, για να το προσαρμόσετε στο χώρο φύτευσης. Εάν το κλαδέψετε έως τον κορμό, θα αντέξει, καλύτερα όμως αυτό να γίνει την άνοιξη. Τα νεαρά φυτά θα πρέπει να κλαδεύονται την άνοιξη έως το μισό του μήκους που είχαν τα κλαδιά τον προηγούμενο χρόνο, ώστε η δομή τους να γίνει πιο συμπαγής και να βελτιωθεί η κλαδοφυΐα.

Πασχαλιά: Σχεδόν δεν χρειάζεται κλάδεμα. Συνήθως μετά το κλάδεμα παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη που μπορεί επίσης να σημαίνει και ανεξέλεγκτη κλαδοφυΐα. Είναι ανθεκτικό στο κλάδεμα και έως τον κορμό - καλύτερα όμως να γίνεται την άνοιξη. 

Εάν αποφασίσετε να κλαδέψετε την πασχαλιά, κόψτε τα παλαιότερα κλαδιά και κλαράκια σε ομοιόμορφο μήκος, σε όλο το φυτό. Εάν θέλετε να βοηθήσετε το φυτό να αναπτυχθεί εκ νέου, κόψτε τα μακριά κλαδιά από τη μέση του φυτού. Μην τα μειώσετε απλώς σε μήκος. Αφήστε μόνο τα πιο γερά 5-7 κλαδιά και κόψτε τα υπόλοιπα. Κλαδέψτε τους γηραιότερους θάμνους στα 30-50 εκατοστά, εάν χρειάζεται, για να αναγεννηθούν και να αναπτυχθούν ξανά σε 2-3 χρόνια.

Συκιά: Κλαδέψτε τη συκιά την άνοιξη, επειδή διαφορετικά μπορεί να παγώσει εύκολα. Διαφαίνονται ήδη οι καρποί της επόμενης χρονιάς. Επομένως, θα πρέπει να την κλαδέψετε λίγο μόνο την άνοιξη. Έπειτα, ασχοληθείτε κυρίως με το σχήμα και το αραίωμα των κλαδιών. Οι συκιές, όπως και οι κυδωνιές, δεν ανταποκρίνονται στο κλάδεμα πάντα με τον ίδιο τρόπο. Η κλαδοφυΐα δεν βελτιώνεται, εάν κλαδέψετε τους ετήσιους βλαστούς. Μπορείτε να ενθαρρύνετε μόνο τα ετήσια κλαδιά, εάν τα κόψετε σε μήκος όσο χρειάζεται.

Αγρωστώδη: Δεν χρειάζεται να τα κλαδέψετε τώρα. Δέστε τα μαζί με σκοινί, εάν χρειάζεται, και κλαδέψτε τα την άνοιξη. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε την καρδιά του φυτού από τον παγετό και την υγρασία του χειμώνα, π.χ. το κορταδερία των Πάμπας.

Φράχτες: Μην τους κλαδέψετε τώρα το φθινόπωρο! Νεαροί φράχτες: Κλαδέψτε τους πρώτα τον Μάιο/Ιούνιο και έπειτα πάλι τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο. Ένα κλάδεμα στους παλαιότερους φράχτες μία φορά μετά τη δεύτερη νέα ανάπτυξή τους (στο τέλος του Ιουνίου) είναι αρκετό. Είναι καλύτερο να κλαδέψετε τους κωνοφόρους φράχτες, προτού βλαστήσουν, ώστε να "επουλωθούν" γρήγορα στα κομμένα σημεία. Σε ορισμένες περιοχές, οι τοπικές αρχές εκδίδουν οδηγίες σχετικά με το πότε επιτρέπεται το κλάδεμα των φραχτών (με σκοπό την προστασία της αναπαραγωγής και των νεαρών πουλιών). Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στις τοπικές αρχές και συγκεκριμένα στα τμήματα που είναι αρμόδια για τα πάρκα και τους κήπους, καθώς και για τη διατήρηση των ειδών. Όταν κλαδεύετε τους φράχτες, προσπαθήστε να δίνετε κλίση στα πλαϊνά μέρη, ώστε να μην μένει γυμνό το κάτω μέρος. Για κάθε 100 εκατοστά όσο προχωράτε προς τα πάνω, κάθε πλαϊνό τμήμα θα πρέπει να "μπαίνει" κατά 10 εκατοστά μέσα (δηλαδή, συνολικά 20 εκατοστά πιο στενό).

Κερασιά: Αραιώστε τις καλλωπιστικές κερασιές την άνοιξη, αφού ανθίσουν. Οι καρποφόρες κερασιές θα πρέπει να κλαδεύονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, τον Ιούνιο/Ιούλιο. Να τις κλαδεύετε/αραιώνετε λίγο! Εάν κλαδέψετε πολύ έντονα την κερασιά, θα αρχίσει να εκκρίνει ρητίνη με κίνδυνο να νεκρωθεί μέσα σε λίγα χρόνια.

Ιτιά: Είναι καλύτερο να την κλαδεύετε την άνοιξη. Το χειμώνα, ειδικά τα λεπτότερα κλαδιά παγώνουν. Θα το προσέξετε την άνοιξη και τότε μπορείτε να τα κόψετε. Αυτό το δέντρο μπορεί να αντέξει τόσο στο ελαφρύ όσο και στο πολύ έντονο κλάδεμα, ακόμα και έως τον κορμό.

Λιγούστρο: Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο κλάδεμα, ακόμα και έως τον κορμό, σε απόσταση μόλις μίας παλάμης πάνω από το έδαφος. Κατά τα λοιπά ισχύει ό,τι και για τους φράχτες.

Δαμασκηνιά: Μην την κλαδεύετε το φθινόπωρο. Κλαδέψτε τη δαμασκηνιά στα τέλη του χειμώνα, προτού φουσκώσουν τα μπουμπούκια το Μάρτιο.

Τριαντάφυλλα: Κόψτε όλες τις τριανταφυλλιές σε παρτέρια και τις αναρριχώμενες/θαμνώδεις τριανταφυλλιές κατά 1/3. Ψαλιδίστε ελαφρά την άνοιξη. Στις άγριες τριανταφυλλιές, αφήστε τα κυνόρροδα ως διακοσμητικό στοιχείο και αραιώστε τις την άνοιξη, αντί να τις κλαδέψετε τώρα.

Βιμπούρνο χιονόσφαιρα: Εκτός από την ποικιλία Guelder Rose, κλαδέψτε το μόνο την άνοιξη. Κατά τα λοιπά, κλαδέψτε το με τον ίδιο τρόπο όπως την πασχαλιά.

Επισκέψεις: 871

Καταλογος


Για να ενημερωθείτε για τα δένδρα του φυτωρίου μας, κατεβάστε τον κατάλογο μας με ένα κλικ στο εικονίδιο.

RSS feedsΌλα τα νέα μας διαθέσιμα σε RSS feed, μείνετε ενημερωμένοι!

Επικοινωνια

Τηλ.: +30 6973032857
Fax: 25230 23722
E-mail: footer mail