Ιβίσκος
Ο Ιβίσκος είναι ένας πολύ διαδεδομένος θάμνος που κατάγεται από την Ασία . Οι επικρατέστεροι Ιβίσκοι που συναντώνται σε όλο τον κόσμο εκτός από τα πολύ Βόρεια και πολύ Νότια πλάτη , είναι ο Σινικός (Hibiscus sinensis ) και ο Συριακός (Hibiscus syriacus) . Και οι δύο ανήκουν στην οικογένεια Malvaceae.
Ο Ιβίσκος είναι θάμνος μέτριας ανάπτυξης που φτάνει έως και 2,5 μέτρα σε ύψος . Με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και να πάρει σχήμα μικρού δενδρυλλίου . Αν και τυπικά είναι αειθαλής, στην χώρα μας συμπεριφέρεται σαν ημιαειθαλής , ή ακόμα και ως φυλλοβόλος σε ψυχρότερες περιοχές. Έχει εντυπωσιακή ανθοφορία που κρατά από τέλος Μαΐου έως και αργά τον Οκτώβριο . Έχει μεγάλα λουλούδια σε χρώματα κόκκινο , μωβ , μπορντώ , ροζ , πορτοκαλί , κίτρινο , λευκό και μερικά με δύο χρώματα . Έχουν αναπτυχθεί ποικιλίες διπλές και ημίδιπλες . Τα λουλούδια του αν και κρατάνε μία ή δύο μέρες , είναι συνεχή και δίνει πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Για να έχουμε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα , τοποθετούμε τους Ιβίσκους σε σημεία με άπλετο φως , αν είναι δυνατόν σε άμεση ηλιακή έκθεση . Έτσι κι αλλιώς είναι φυτά θερμών κλιμάτων και δεν ευδοκιμούν σε περιοχές με χειμερινές θερμοκρασίες από μηδέν και κάτω. Σε περίπτωση που τον χειμώνα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες , οι Ιβίσκοι χρειάζονται προστασία.
Είναι φυτά που μπορούν να αναπτυχθούν κάλλιστα στον κήπο αλλά και σε γλάστρα. Απαιτούν χώμα γόνιμο , ελαφρώς όξινου pH (6-7) , και πολύ καλή στράγγιση. Για καλύτερα αποτελέσματα , σε γλάστρα θα προτείναμε ένα πολύ εμπλουτισμένο μίγμα.
Οι Ιβίσκοι έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις σε νερό , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες . Από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τον Σεπτέμβριο , ποτίζουμε καθημερινά , ελέγχοντας την ένταση ανάλογα με τις συνθήκες . Τον χειμώνα ποτίζουμε πολύ αραιά , απλά για να υπάρχει μια διαθέσιμη υγρασία .
Λιπαίνουμε κάθε 20 μέρες , από τα τέλη Μαρτίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου , με μια διακοπή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο . Χρησιμοποιούμε εναλλάξ υδατοδιαλυτά λιπάσματα γενικής χρήσης και ανθοφορίας σε δόσεις μεγαλύτερες την άνοιξη και το φθινόπωρο , και μικρότερες το καλοκαίρι.
Κλαδεύουμε στις αρχές Μαρτίου , και αφού έχουμε σιγουρευτεί πως δεν έρχονται άλλες παγωνιές . Το κλάδεμα είναι ελαφρύ και γίνεται για καθαρισμό των ξερών και ασθενικών κλαδιών , για διαμόρφωση στο επιθυμητό σχήμα και για ανανέωση.
Οι Ιβίσκοι δεν παρουσιάζουν σπουδαίες και συχνές μυκητολογικές ασθένειες. Έχουν όμως τρεις σπουδαίους εχθρούς: την μελίγκρα , την βαμβακάδα και τον τετράνυχο . Γι’ αυτό παρατηρούμε συχνά τα φυτά μας , και μόλις διαπιστώσουμε κάτι ασυνήθιστο , απευθυνόμαστε έγκαιρα σε κάποιον ειδικό για να μας προτείνει λύση.
ΠΗΓΗ:ΦΥΤΟΝΕΤ
Επισκέψεις: 759