Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Ιβίσκος

 

Ο Ιβίσκος  είναι ένας πολύ διαδεδομένος θάμνος που κατάγεται από την Ασία . Οι επικρατέστεροι Ιβίσκοι που συναντώνται σε όλο τον κόσμο εκτός από τα πολύ Βόρεια και πολύ Νότια πλάτη , είναι ο Σινικός (Hibiscus sinensis )   και ο Συριακός (Hibiscus syriacus) . Και οι δύο ανήκουν στην οικογένεια Malvaceae.

Ο Ιβίσκος είναι θάμνος μέτριας ανάπτυξης που φτάνει έως και 2,5 μέτρα σε ύψος . Με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και να πάρει σχήμα μικρού δενδρυλλίου  .  Αν και τυπικά είναι αειθαλής, στην χώρα μας συμπεριφέρεται σαν ημιαειθαλής , ή ακόμα και ως φυλλοβόλος σε ψυχρότερες περιοχές. Έχει εντυπωσιακή ανθοφορία που κρατά από τέλος Μαΐου έως και αργά τον Οκτώβριο . Έχει μεγάλα λουλούδια σε χρώματα κόκκινο , μωβ , μπορντώ , ροζ , πορτοκαλί , κίτρινο , λευκό και μερικά με δύο χρώματα . Έχουν αναπτυχθεί ποικιλίες διπλές και ημίδιπλες . Τα λουλούδια του αν και κρατάνε μία ή δύο μέρες , είναι συνεχή και δίνει πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

 

Για να έχουμε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα , τοποθετούμε τους Ιβίσκους σε σημεία με άπλετο φως , αν είναι δυνατόν σε άμεση ηλιακή έκθεση . Έτσι κι αλλιώς είναι φυτά θερμών κλιμάτων και δεν ευδοκιμούν σε περιοχές με χειμερινές θερμοκρασίες από μηδέν και κάτω. Σε περίπτωση που τον χειμώνα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες , οι Ιβίσκοι χρειάζονται προστασία.

Είναι φυτά που μπορούν να αναπτυχθούν κάλλιστα στον κήπο αλλά και σε γλάστρα. Απαιτούν χώμα γόνιμο , ελαφρώς όξινου pH (6-7) , και  πολύ καλή στράγγιση. Για καλύτερα αποτελέσματα , σε γλάστρα θα προτείναμε ένα πολύ εμπλουτισμένο μίγμα.

Οι Ιβίσκοι έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις σε νερό , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες . Από τα μέσα Μαΐου  μέχρι και τον Σεπτέμβριο , ποτίζουμε καθημερινά , ελέγχοντας την ένταση ανάλογα με τις συνθήκες . Τον χειμώνα ποτίζουμε πολύ αραιά , απλά για να υπάρχει μια διαθέσιμη υγρασία .

 

Λιπαίνουμε κάθε 20 μέρες , από τα τέλη Μαρτίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου , με μια διακοπή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο . Χρησιμοποιούμε εναλλάξ υδατοδιαλυτά λιπάσματα γενικής χρήσης και ανθοφορίας σε δόσεις μεγαλύτερες την άνοιξη και το φθινόπωρο , και μικρότερες το καλοκαίρι.

Κλαδεύουμε στις αρχές Μαρτίου , και αφού έχουμε σιγουρευτεί πως δεν έρχονται άλλες παγωνιές . Το κλάδεμα είναι ελαφρύ και γίνεται για καθαρισμό των ξερών και ασθενικών κλαδιών , για διαμόρφωση στο επιθυμητό σχήμα και για ανανέωση. 

Οι Ιβίσκοι δεν παρουσιάζουν σπουδαίες και συχνές μυκητολογικές ασθένειες. Έχουν όμως τρεις σπουδαίους εχθρούς: την μελίγκρα , την βαμβακάδα και τον τετράνυχο . Γι’ αυτό παρατηρούμε συχνά τα φυτά μας , και μόλις διαπιστώσουμε κάτι ασυνήθιστο , απευθυνόμαστε έγκαιρα σε κάποιον ειδικό για να μας προτείνει λύση.

ΠΗΓΗ:ΦΥΤΟΝΕΤ

Επισκέψεις: 980

Καταλογος


Για να ενημερωθείτε για τα δένδρα του φυτωρίου μας, κατεβάστε τον κατάλογο μας με ένα κλικ στο εικονίδιο.

RSS feedsΌλα τα νέα μας διαθέσιμα σε RSS feed, μείνετε ενημερωμένοι!

Επικοινωνια

Τηλ.: +30 6973032857
Fax: 25230 23722
E-mail: footer mail