Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Πυξάρι και Πυξός

Πυξάρι 

Από τα πιο δημοφιλή στην αρχιτεκτονική κήπων. Το μικρό, οβάλ και πυκνό φύλλωμα του, του δίνει μια συμπαγή μορφή. Είναι πράσινο όλο το χρόνο και αποπνέει μια φινέτσα. Χαρακτηριστικά, έχει πολλάκις χρησιμοποιηθεί σε κήπους αρχοντικών και παλατιών.

Πατρίδα του πυξού είναι η Κεντρική Ευρώπη, η Β. Αφρική και ο Καύκασος. Μέχρι πριν μερικά χρόνια χρησίμευε κυρίως για φύτευση σε συστάδες, σαν διαχωριστικό. Σήμερα όμως χρησιμοποιείται και ως φυτό γλάστρας και τον συναντάμε συχνά στη βεράντα ή μπροστά από την είσοδο του σπιτιού. Είναι αειθαλής και σχετικά ανθεκτικός, αντέχει τον παγετό και είναι ευχαριστημένος, όπου κι αν τον τοποθετήσετε. Την άνοιξη λιπάνετέ τον μία φορά με λίπασμα που διαρκεί. Αντιπαθεί την υγρασία στις ρίζες του. Θέλει λοιπόν μέτριο πότισμα, μην τον αφήσετε όμως και να στεγνώσει. Για να διατηρήσει το ωραίο συμπαγές σχήμα του, πρέπει να τον ψαλιδίζετε τακτικά, καλύτερα τον Αύγουστο. Κλαδέψτε τα μεγαλύτερα φυτά μέχρι και 30 εκ., για να πετάξουν νέα κλωνάρια. Μπορεί να φυτευτεί και σε ηλιόλουστα αλλά και σε σκιερά μέρη. Προσαρμόζεται σε κάθε σημείο.

Ο πυξός απειλείται συχνά από το μύκητα puccinia buxi, που εμφανίζεται κατά το φθινόπωρο με τη μορφή σκούρων καστανών κηλίδων. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να κόψετε και να καταστρέψετε τα προσβεβλημένα φύλλα.

Είναι φυτό που αντέχει μέχρι τους -15° C αλλά σε περίπτωση που η θερμοκρασία διατηρηθεί χαμηλά, μπορεί τα φύλλα να πάρουν ένα καφέ χρώμα. Το πράσινο όμως επανέρχεται με την άνοδο της θερμοκρασίας. 

Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη αλλά δείχνει μια προτίμηση στα ασβεστούχα.

Ιδανικό για τη δημιουργία φρακτών, οριοθέτηση διαδρόμων και κήπων, δημιουργία  διαχωριστικών παρτεριών. Το μέγεθος του (50 εκ. – 1μ.), το καθιστά ιδανικό για την αρχιτεκτονική κήπων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία σχημάτων (μπάλες, κύβοι, κώνοι). Επίσης είναι μια καλή επιλογή για φύτευση σε γλάστρα. 

 
Επισκέψεις: 954

Καταλογος


Για να ενημερωθείτε για τα δένδρα του φυτωρίου μας, κατεβάστε τον κατάλογο μας με ένα κλικ στο εικονίδιο.

RSS feedsΌλα τα νέα μας διαθέσιμα σε RSS feed, μείνετε ενημερωμένοι!

Επικοινωνια

Τηλ.: +30 6973032857
Fax: 25230 23722
E-mail: footer mail